Se on rantarilli!

Haminan Rantarillit on haminalainen, vuonna 1928 perustettu yhteislippukunta: toiminnassa on mukana sekä tyttöjä että poikia. Varsinainen partio-ohjelma on suunnattu 7 - 22-vuotiaille, mutta myös aikuisten tuki on välttämätöntä.

Rantarillit toimivat Tarmolan hiihtomajan maastossa. Lisäksi lippukunnalla on oma kämppä, Konkelo, joka tarjoaa hyvät puitteet retkeilyyn.

Partioharrastus tarjoaa ainutlaatuista toimintaa, seikkailuja, koulutusta ja kokemuksia ja elämyksiä turvallisessa ympäristössä. Jokaiselle iälle ja ikäkaudelle on suunniteltu omaa kehitystasoa vastavaa, mukavaa puuhaa.

Katso myös laajempi partioharrastuksen esittely Suomen Partiolaisten internetsivuilla.

Jos haluat liittyä mukaan, ota yhteyttä suoraan ryhmänvetäjään. Yhteystiedot löytyy ryhmät sivulta.

Lyhyt historiikki

Haminan Rantarillit perustettiin 13. lokakuuta 1928. Haminassa partiotoimintaa oli ollut vuosina 1917–1921 myös tytöille, mutta silloinen järjestö hajosi. Partiopoikatoiminta jatkui Haminan Päivänpoikien muodossa. Haminan Rantarillien perustamisessa aloitteellisia olivat silloiset oppikoululaiset, jotka kysyivät kansankoulunopettaja Maire Korpista johtamaan järjestöä, vaikkei hänellä ollutkaan aiempaa kokemusta partiosta.

Haminan Rantarillien toiminta alkoikin jo 1930-luvulla vilkkaana. Lippu saatiin 1935, ja yhdistyksen rekisteröityessä vuonna 1938 oli sillä jo 118 jäsentä. Lippukunnassa oli kaksi joukkuetta, joissa oli 6–7 vartiota kussakin. Lisäksi kolmisenkymmentä lasta toimi tonttuparvessa – tontut tunnetaan nyttemmin sudenpentuina. Erikoisuutena mainittakoon ”Tanttarillit”, jossa aikuiset suorittivat samaa partio-ohjelmaa kuin vartiolaiset.

Rantarillien kokoustilat ovat olleet vaihtelevia. Varsinkin alkuaikoina ja heti sotien jälkeen toimittiin usein jäsenten kotona ja tilapäisissä vuokratiloissa. Rantarillien historiassa useasti toistuva vaihe on ollut sopivan kokoustilan etsintä. Haminalaiset partiolippukunnat ovat kuitenkin aina ymmärtäneet yhteistyön merkityksen. Jo vuonna 1929 rantarillit toimivat päivänpoikien kanssa samoissa tiloissa, kuten joitakin kertoja myöhemminkin.

Partiomajan tulipalo vuonna 1965 oli lippukunnallemme kova isku: paitsi kokouspaikka, menetettiin myös suuri osa tavaroista, joihin lukeutui myös lippukunnan lippu.  Alakolon tilat, joissa lippukuntamme on toimi 2000-luvulle asti, saatiin käyttöön varuskunnalta 1970. Samana vuonna vihittiin lippukunnan uusi lippu.

1970-luvulla tapahtui paljon muutakin. Suomen partiopoika- ja –tyttöjärjestöt yhdistyivät vuonna 1973 ja rantarilleistä tuli yhteislippukunta jo seuraavana vuonna. Saman vuosikymmenen suurin voimainponnistus oli Konkelo-kämpän rakentaminen.

Vuonna 2008, kun lippukuntamme täytti kahdeksankymmentä vuotta, se sai muuttaa uusiin tiloihin Tarmolaan. Kesällä 2013 historia toisti itseään valitettavalla tavalla: Tarmolan tulipalo tuhosi lähes kaiken kaluston ja kokouspaikkamme. Vastoinkäymisistä huolimatta toiminta jatkui Tarmolan maastossa ja pihamökissä.

Vuonna 2015 valmistui uusi Tarmolan maja entiselle paikalla. Hienot kokoustilamme sijaitsevat keskellä majaa.